Skrytá rizika sedavého zaměstnání

Dlouhé sezení u počítače našemu zdraví vůbec neprospívá, a to zejména, pokud takto strávený čas následně nekompenzujeme pohybovou aktivitou. Zdravotní problémy od bolavých zad či otoků nohou přes křečové žíly a nadváhu až po kardiovaskulární onemocnění na sebe nenechají dlouho čekat.

Podle světové zdravotní organizace je sedavé zaměstnání považováno za čtvrtého největšího „zabijáka“ dospělé populace. Dle studií ten, kdo sedí dlouhodobě více než šest hodin denně, má až o 40 % vyšší pravděpodobnost, že zemře dříve než člověk, který sedí v práci tři hodiny denně. Málokdo si tak uvědomuje, jak může být sedavé zaměstnání nebezpečné a za čím vším z pohledu našich potíží může stát.

1. Bolesti zad

Bolesti zad vlivem úbytku svalové hmoty jsou jedním z mnoha negativních důsledků sedavého stylu života.
Většinou jde o bolesti z únavy, jednostranného statického zatížení svalů, vazů a kloubů, ke kterému dochází hlavně u sedavých zaměstnání.

2. Cervikokraniální syndrom

Cervikokraniální syndrom se projevuje bolestmi krční páteře nebo hlavy, popř. bolestí uší, dásní či tlakovou bolestí za očima. Tento problém pak může vést i ke vzniku tinnitu (pískání v uších) nebo rozostřenému vidění s omezením zorného pole.
Jedná se o následek vadného držení celého těla, zejména krční páteře.

3. Nadváha a poruchy prokrvení

Ti, kteří většinu dne prosedí, často trpí i nedostatkem pohybu, a vystavují se tak riziku obezity a poruchám metabolismu tuků a sacharidů a zvyšování hladiny cholesterolu.

4. Vysoký krevní tlak

Zároveň tito lidé často trpí vysokým krevním tlakem. Následkem toho se u nich zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu a cévní mozkové příhody.

5. Bolesti či otoky nohou

Bolesti nohou mohou být spojené s blokádami v křížové oblasti nebo může být příčina cévního původu. Při sezení s nohama nad zemí může docházet k útlaku cév zadní strany stehna.

6. Nadýmání a zácpa

Nedostatek pohybu kromě jiného může vést také k nadýmání, bolestem břicha a zácpě.

7. Úzkosti a deprese

Lidem, kteří většinu dne sedí, také hrozí vyšší riziko vzniku úzkostí a depresí. Kdo se dost nehýbe, vlastně rychleji stárne.

Je vždy lepší předejít problémům, a to zejména dostatečným pohybem, kvalitní židlí, správně nastaveným stolem, a v neposlední řadě, pomocí různých ergonomických doplňků. V tomto ohledu představují revoluci ortopedické podložky MUFFIK, designované s důrazem na ergonomii a podporu zdraví. Jejich různorodý povrch poskytuje nohám reflexní masáž, podporuje prokrvení a přispívá tak ke snížení bolesti zad, redukci únavy a zlepšení produktivity. MUFFIK podložky jsou výjimečné nejen svým praktickým přínosem, ale i estetickým provedením. Díky široké nabídce stylů a vzorů mohou tyto podložky oživit jakýkoliv kancelářský i domácí pracovní prostor. Dopřejte si kombinaci estetiky a funkčnosti, investujte do svého zdraví a pracujte efektivněji, bezbolestně a s radostí.