Jak vybrat ortopedickou podložku?

Výběr ortopedické podložky ovlivňuje mnoho faktorů. Jsou to motorické dovednosti, diagnóza, váha či počet uživatelů podlah a v neposlední řadě také, kolik můžete do podlahy investovat. 

Důležitým aspektem je různorodost povrchů. Tvrdý, měkký, studený, teplý, pichlavý, jemný, rovný či vystouplý.  Proto nedoporučujeme zakoupení pouze jednoho nebo dvou kusů, ale pořízení jednoho ze základních setů, který si budete později doplňovat dle vlastního uvážení a výše zmíněných faktorů.

Také nedoporučujeme výběr podle barviček, kdy sestavený set dokonale zapadne do vašeho interiéru, ale po ortopedické stránce je naprosto nevhodný. Naopak se snažíme o co největší kombinaci barev, povrchů a tvrdostí, pro maximální funkčnost a maximum zábavy při dětských hrách. Zahrajte si s nimi čáp ztratil čepičku, twistra nebo skákacího panáka. Děti se učí barvičky, čísla, cizí jazyky, rozeznávání pravé a levé strany, reakční rychlost a zároveň zpevňují a posilují celé tělo. 

Motorické dovednosti

Jiný typ podlahy je vhodný pro kojence, jiný pro začínajícího a jiný pro pokročilého chodce.


Kojenec

Pro kojence je vhodná měkká podlaha bez ostrých 3D typů. U miminek podlahy motivují k pasení koníčků a rozvíjí jeho hmatové receptory a u starších kojenců pak napomáhá ke správnému lezení a posiluje u nich svaly zad, ramen a šíje.  Dítě se na něm převaluje a jemně masíruje celé tělo, což ho motivuje k dalším pohybům a pokrokům. V období, kdy se kojenec dostane na čtyři, pomáhá protiskluzová podložka Muffík proti “syndromu plovoucích podlah”, kdy se kojenec raději klouže po podlaze, než by lezl po čtyřech. 


Začínající chodec

U začínajících chodců  je funkce ortopedických podlah stěžejní. Už při prvním kontaktu nohy s podlahu se utváří klenba vašeho dítěte, která  ovlivní celý jeho fyziologicky vývoj. Pro správné utvoření klenby a  posílení celého svalového tonusu dolních končetin a středu těla je nejdůležitější různorodost povrchů po kterém chodí. Tvrdý, měkký, studený, teplý, pichlavý, jemný, rovný či vystouplý.


Děti

Starší děti již potřebují větší překážky v podobě 3D typu podlah, které mu potrénují nejen chodidla, ale také posílí kotníky, kolena a celý střed těla.


Dospělí

Ortopedické podlahy Muffík jsou vhodné nejen pro děti, ale také pro dospělé. Na chodidle existuje množství bodů, které korespondují s jednotlivými orgány a částmi těla. Jejich stimulací můžeme zlepšit činnost metabolismu, činnost vnitřních orgánů, zažívání eliminovat únavu či naopak nespavost. Vybírejte tvrdé typy podlah pro stimulaci těchto bodů a měkké pro jejich relaxaci.

V době těhotenství uleví oteklým a unaveným nohám a procvičí velmi namáhanou klenbu nohy. V tomto případě vybírejte různé tvrdosti, ale vyhněte se vystouplým balančním 3D typům, o které byste mohli vlivem změněného těžiště těla zakopnout.


Senioři

U seniorů je velmi důležité celkové prokrvení končetin, jako prevence kardiovaskulárních onemocněních. Další význam má i pro zlepšení čtení různého terénu, pro prevenci zakopnutí a pádu. V tomto případě sáhneme po různorodých měkkých a tvrdých podlahách. I zde se ale vyhneme 3D typům podlah, o které by mohl senior zakopnout.



Diagnóza

Výběr podlah může také ovlivnit diagnóza pacienta. Ať se jedná o propadlou klenbu, valgózní kotníky a kolena, či celkově oslabený střed těl.


Ploché nohy

Trpíte bolestí kolen nebo kyčlí? Bolí Vás často hlava či krční páteř? Na vině mohou být ploché nohy!

Lidé s plochou nohou mají buď velmi nízkou nebo žádnou klenbu, což znamená, že jedno nebo obě chodidla mohou být se zemí v plném kontaktu. Plochá noha je nejčastější „nožní“ diagnózou jak v dospělém, tak dětském věku a ovlivňuje i vzdálené části těla. Na tvorbě klenby se podílí mnoho faktorů. Už při prvním kontaktu nohy s podlahu se utváří klenba vašeho dítěte, která  ovlivní celý jeho fyziologicky vývoj. Pro správné utvoření klenby je nejdůležitější různorodost povrchů. Muffík ortopedické podlahy jsou určeny pro stimulaci  chodidel a působí nejen jako prevence plochých nohou ale velkou úspěšnost mají i při zmírnění a odstranění již vzniklých problémů. 


Valgozita - vbočená noha

Vbočená noha je v současné době nejčastější a nejvíce podceňovaná pozice dětské nohy. Zdánlivě neškodná pozice stojí většinou na začátku celého řetězce problémů. Nesprávným postavením patní kosti dochází k nerovnoměrnému zatěžování, na klenbu působí smyková a třecí síla, noha se vychyluje dovnitř a deformuje se. Následkem bývá akutní přetížení kloubů, svalů a šlach. Valgózní kotníky nejsou problémem jen chodidla, ale celého těla. Proto je důležité zařazení ortopedických podložek Muffík, které pomohou s posílením kotníků a aktivují hluboký stabilizační systém, svaly trupu a správné nastavení dolních končetin. 


Křečové žíly

Křečové žíly (varixy) jsou zvětšené žíly tmavě fialové nebo modré barvy vystupující nad povrch kůže. Nejčastěji se objevují na dolních končetinách, které nesou váhu celého těla. Pro prevenci a podporu léčby, již vzniklých varixů, sáhněte po ortopedických podlahách Muffík. Díky nim stimulujete oblast dolních končetin a můžete dosáhnout zlepšení krevního průtoku, který uleví zvětšeným žilám. Chůze po ortopedických podlahách snižuje srážlivost a viskozitu červených krvinek, které jsou hlavními faktory kardiovaskulárních onemocnění.  Také posiluje svaly lýtek a celou žilně svalovou pumpu, která vrací krev zpátky do srdce. Je tedy výbornou prevencí vzniku křečových žil. 

Další způsoby, dle čeho se orientovat při výběru produktů

Jiný typ podlahy je vhodný pro kojence, jiný pro začínajícího a jiný pro pokročilého chodce.


Váha

Naše podlahy mají váhové omezení 100-150kg. Do 100kg jsou limitované měkké 3D typy podlah pobřeží. U ostatních je limit 150kg.


Počet uživatelů

Dalším faktorem je počet uživatelů.
Jednomu dítěti bude do začátku určitě stačit základní set o 8 kusech.

 

Máte-li více jak dvě děti, sáhněte po jednom z větších setů.

 

Chcete-li podlahy pořídit do herničky, školy nebo školky doporučuji sáhnout po našich největších setech.


Investovaná částka

Výše jsme Vám radili, kolik podlah je vhodné koupit. Je to pouze doporučení a víme, že dalším velkým faktorem pro výběr je cena podlah. Proto v případě, kdy nechcete nebo nemůžete investovat do podlah vyšší částku, kupte jednu podlahu po druhé, nechte se obdarovat k narozeninám či k Vánocům a postupně rozšiřujte svůj ortopedický chodníček. Protože i dvě nebo tři podlahy je lepší pro vývoj vašich dětí než nic.