Regenerace nohou i celého těla po sportu

 

Sport nám přináší radost, příjemný pocit, uspokojení, ale i únavu. Jestliže však sport bereme ať již na profi úrovni, ale i jako hobbíci, alespoň trochu vážně, neměli bychom z těla jen brát, ale také mu péči vracet. Samotnému výkonu předchází pravidelný trénink, předzávodní příprava a také důležitá regenerace. Tělo potřebuje čas na opravu mikrotraumat, které při pohybu, tréninku či závodním výkonu vznikají. Pokud dlouhodobě neposloucháme signály těla, může to všechno vést k stagnaci výkonu, onemocnění, větší náchylnosti ke zranění, přetrénování, únavě až apatii a dělání sportu jen ze setrvačnosti a ke konci až s přemlouváním.
A co můžeme pro své tělo udělat?

Důležité je doplnění všech důležitých živin z kvalitních zdrojů. Neměli bychom zapomínat na bílkoviny a také kvalitní zdroj tuků. Nevylučujeme ani sacharidy, ale snažíme se zařadit polysacharidy. Rychlým jednoduchým cukrům bychom se měli vyhýbat. Strava by měla být pravidelná.

Po sportu je vhodné zařadit vhodné uvolnění např. jako příjemné, nenásilné protažení tzv. regenerační strečink, abychom docílili snížení svalového napětí. Naše tělo a unavené svaly zcela jistě ocení masáž či automasáž. Regeneraci můžeme také podpořit působením chladu, kdy následné prohřátí a zvýšené prokrvení působí pozitivně na lidský organismus. V regeneraci bychom neměli vynechat ani jógu, dny volna, jiný druh sportu jako kompenzaci a samozřejmě kvalitní spánek. Během spánku odplavujeme z těla toxiny a nabíráme nové síly. Jeho nedostatek může být i příčinou vzniku různých onemocnění.

 

 

K jednotlivým sportovním odvětvím pak patří i potřebné vybavení a obutí. Neměli bychom tedy zapomínat ani na regeneraci samotných nohou. Sportovní obuv totiž ne vždy vyhovuje funkci nohy, ale k provozování toho či onoho sportu je potřeba. Jak se asi cítí nohy sportovce v kopačkách, bruslích, lyžácích, baletních špičkách či na vysokých podpatcích tanečnic?

Je jasné, že toto obutí podpoří sportovní výkon, na pohodlí nohou však moc nemyslí. Při pohledu na nohy sportovce je hned zřejmé, zda je jim dopřána po sportu i dostatečná péči a regenerace či nikoliv. Pokud na svá chodidla příliš nemyslíme, dříve či později se samy ozvou a začnou nás bolet. Málokdo si uvědomí, že při pohybu musí noha přenést neuvěřitelnou zátěž. A co můžeme pro své nohy udělat ať sportujeme na profi úrovni nebo jen tak rekreačně?

Pokud je to možné, dopřejeme nohám mimo sportovní výkon či trénink volnost. Zvolíme vhodnou obuv, která neomezuje tvar a funkci nohou. Vybavíte si sportovce v televizi? Když si to tak uvědomíme, mnoho sportovců se ihned po výkonu zuje. Tělo a nohy si jednoduše řeknou, co je jim příjemné :-D Pokud je tedy možné projděte se po přírodním terénu.

 

 

Dalším jednoduchým způsobem, jak nohám ulevit je pak jemná masáž či automasáž chodidel. Stačí si sednout a intuitivně si pomocí rukou ošetřovat bolavé nohy. Pokud bychom chtěli cílit jednotlivé hmaty, stačí proplést prsty ruky mezi prstce nohy a pomocí ruky nohou jemně pohybovat. Můžeme také prohýbat jednotlivé prstce nohy, promasírovat plosku, pokud najdeme citlivé místo lze využít tlakovou/bodovou masáž. Nezapomene také na pohyby patní kostí, prokroužení v okolí kotníků a jemné ošetření Achillovy šlachy. Na větší svalové skupiny dolních končetin lze s úspěchem využít válec čili roller.

Nohy také ocení masírování pomocí nejrůznějších bodlinkatých ježků či válečků, případně chůzi po ortopedických podlahách či senzomotorickém koberci. Díky různým tvarům, členitému povrchu a tvrdostem noha může navnímat nejrůznější podněty. Zvyšuje se pak vnímavost nohy a lepší kontakt s povrchem. Všechny tyto stimulační podněty zvyšují prokrvení, promasírování. Tím, že budeme nohu lépe vnímat, budeme ji i lépe ovládat, a to nám pomůže zlepšit náš sportovní výkon. Ortopedické podložky nám pak jako pomůcky pomáhají i s řešením nejrůznějších problémů nohou.

 

 

Dále bychom neměli opomínat hygienu, péči o nohy a pedikúru. I toto patří do regenerace našich chodidel. Přetěžováním nohou při sportu či nošením sportovní obuvi, která nohy omezuje, mohou vznikat na různých místech otlaky, začervenání či zčernání nehtů. Jakákoliv změna tohoto charakteru také ovlivňuje práci nohy a její vnímání. Na pedikúře se nám o nohy postarají, případně doma můžeme nohám dopřát lázeň či perličkovou koupel s bylinkovou solí. K ošetření kůže na nohách pak v dnešní době máme na výběr z nepřeberného množství výrobků. Sportovec by pak měl mít i správně zastřižené nehty, které nikde v botě netlačí a neomezují ve sportovním výkonu.

Pokud se takto nohám pověnujete, vaše nohy vám budou opravdu vděčné. Po této péči se mohou na nohy nasadit i ponožky s rozdělovači prstů (adjustační), které podpoří efekt péče a dodají noze volnost a potřebný prostor.

Věnujte se svým nohám, neboť vás nesou celý život.