Co je jemná motorika a jak ji procvičovat

Jemná motorika a její nácvik jsou důležitým aspektem vývoje dětí. Díky ní dokážete používat a kontrolovat malé svaly rukou a prstů, což je nezbytné při každodenních aktivitách, jako je psaní, kreslení nebo připínání knoflíků. Je důležité, aby cvičení na rozvoj jemné motoriky bylo pro děti zábavné a motivující. Celkově se dá říct, že cvičení podporující jemnou motoriku je klíčové pro rozvoj důležitých dovedností u dětí, a to včetně řeči.

Jemnou motoriku u dětí můžete zlepšovat řadou různých cvičení a her. Jedním z nejběžnějších způsobů je hraní si s malými předměty, jako jsou kostky a skládačky, nebo skládání puzzle.

Pokud máte dítě do dvou let, jemnou motoriku procvičíte tak, že budete společně umisťovat malé předměty do velkých nádob, nebo třeba do plechu na pečení muffinů, případně vhazovat mince do pokladničky. Pokud chcete získat další zábavný způsob, jak natrénovat jemnou motoriku, využijte ortopedické podložky a klíčenky ve tvaru puzzle, které mají nejrůznější povrchy i barvy. Děti nechte skládat podložky k sobě i bez vaší pomoci, protože do sebe lehce zapadají a zároveň nehrozí spolknutí malého kousku. Příjemná masáž prstů a propracované 3D povrchy nejrůznějších barev motivují děti k dalším a dalším aktivitám.

Pokud už ale doma máte zkušeného “puzzlaře”, využijte klasické puzzle s obrázky, kterých na trhu najdete spoustu. Pokud chcete děti co nejvíce povzbudit ke skládání, zvolte motiv, který je jim blízký. Vyberte například pohádku, postavičku nebo zvíře, které má vaše dítě nejradši. Zároveň dejte pozor, abyste zvolili vhodnou obtížnost. Přílišná složitost děti výrazně demotivuje.

Pokud chcete něco více netradičního, sáhněte po oboustranných puzzle od MUFFIKA. Kromě jemné motoriky rozvíjí i logické myšlení a dětskou fantazii. Díky materiálu, ze kterého jsou vyrobeny (certifikované PVC), navíc poslouží mnohem déle než klasické papírové puzzle. Jsou odolnější proti vodě, polámání i celkovému poškození.

Se staršími dětmi si můžete zahrát také taktilní pexeso, které není zaměřeno na vizuální hledání. U této hry dětem zakryjte oči a nechte je přiřazovat k sobě předměty pouze pomocí hmatu. Vyzkoušet to můžete například s různými tvary dřevěných kostek. Pokud chcete taktilní pexeso zaměřit na spojování různých povrchů, nastříhejte například odlišné kousky látky, jako jsou kůže, bavlna či vlna. Pro zapojení celého těla můžete využít náš set Taktilní pexeso. Najdete v něm čtyři různé povrchy v klasické velikosti, k nim čtyři mini kousky a jako bonus čtyři klíčenky. Přenos pocitů z nohou na ruce zvyšuje koncentraci, pozornost a ovlivňuje rozvoj jemné motoriky, inteligence a paměti dítěte.

Nezapomeňte ale to nejdůležitější! Každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem, poskytněte jim dostatečný prostor a čas k rozvoji této dovednosti.