Zahrajte si s MUFFIKEM taktilní pexeso!

AX4pwzgeBkvqoxmsQMHJ

 Už jsem několikrát zmínila, že Muffik nemusí stimulovat pouze naše chodidla, ale krásně stimuluje také dlaně. Právě zapojení dlaní při hře s Muffikem si holky velice zamilovaly. Můžete jimi zkoumat různorodé vzory nebo si je třením zahřívat. Já osobně ráda po kapsách žmoulám klíčenku.

Rozvíjením senzomotorických funkcí pomáháme dětem ve správném vývoji. S tímto taktilním setem zároveň rozvíjejí představivost a musí se také soustředit, aby dokázaly propojit stejné vzory, které se ovšem odlišují v nejen barvách ale i velikostech. Nemusí to pro ně být tedy úplně jednoduché.

Set taktilního pexesa obsahuje celkem dvanáct dílů ve třech různých velikostech. Velké díly, které jsou základními stavebními kameny Muffika, mini puzzle (ty jsou u nás doma snad těmi nejoblíbenějšími) a klíčenky, které milují malí i velcí. Vždy jsou trojice ve stejném či velmi podobném vzoru.

Kromě rozlišování vzoru si děti procvičují také barvy. Děti posaďte vedle sebe a nejprve je nechte seznámit se zrakem, aby si dokázaly zapamatovat všechny dostupné vzory. Po chvilce, postupně dílek po dílku, začnou prozkoumávat hmatem, aby si propojily vše, co vidí s tím, co cítí.

Následně můžete pomalu začít s taktilní hrou, kdy dítěti zavážete oči a necháte ho soustředit se pouze na hmat. Pokud jsou sourozenci starší, seznamte je pouze se způsobem hry a nechte už na nich, aby se vzájemně vedly a komunikovali spolu.

Hru si individuálně uzpůsobte tomu, jak vám bude nejvíce vyhovovat. Dítě může stát na největším dílu Muffika, před sebou může mít na stole vyskládané menší dílky s klíčenkami a hmatem hledá všechny tři stejné. Pokud nemáte dostatek prostoru na stole, podávejte dítěti dílek po dílku, aby si ho pečlivě prohmatalo a našlo ty správné do trojice.

Nezanedbatelným plusem je, kromě stimulace chodidel, také procvičení klenby a posílení středu těla.

Taktilní set je další hravou formou z rodiny Muffika, který si zamilujete na první dotek.

 

Karol Tišerová - Úspěšná česká MAMA blogerka